Türkçe English
Konya Yemekleri

ETLİEKMEK

Konya'da bundan 60-70 yıl önce çarşıda katıkçı dükkanları ile tek tük aşçı dükkanı ve lokanta ile bol miktarda kebapçı dükkanı bulunuyor idi. Bu kebapçı dükkanları genellikle bugün Kebapçılar içi denilen yerde toplanmışlardı. Çarşı esnafı; lokanta yemeklarinden ziyade kebapçı dükkanlarında speciallerle karın doyururdu.Çünkü lokantalardaki sulu yemeklerin en iyilerini evlerinde yiyebilirlerdi.Etliekmek, kuşbaşı köfte satılan kebapçı dükkanlarında hazırlanırdı. Bugün olduğu gibi hazırlanıp pişirilen yerde yenmezdi. Etliekmeğin içi dükkanlarda hazırlanır, çıraklar tarafından muhtelif yerlerde bulunan etliekmek fırınlarında pişirilir, dükkanda bekleyen müşterilere sunulurdu. Bu etliekmek fırınlarında bazıları Mahkeme Hamamı, Ka yıklı Kahve ve Kunduracılar içinde bulunuyorlardı .

Kebapçı dükkanlarında hazırlanan etli ekmek içleri ise; kasaplardan gövde olarak gelen koyun etleri kalfalar tarafından parçalınırdı. Buna o günün deyimiyle et bozmak denilirdi. Her kebapçı dükkanının iş kapasitesine göre 10 ile 30 gövde arasında et gelebilirdi. Etler tezgahlar üzerine yatırılır, parçalama bıçaklarıyla ayrılır; kuşbaşılıklar, köftelikler ayrı bir tarafa konulur, etlerin sinirleri ayrılır ve etliekmek için ayrılan parçalar yarım metre boyundaki bir çift bıçakla kıyılırdı. Sebzeler de aynı şekilde doğranarak kıyılmış ete karıştırılırdı. Et hiç bir zaman makina ile çekilmezdi. Köfte etlerinde bile bıçak kullanılırdı. Bunun için hazırlanan bu içlere bıçakarası denilmiştir. Normal etliekmeklerde 60 gr kıryma, 100 gr sebze (soğan, domates, biber) kullanılır. Bol etli isteyenlere ise 120 gr et, 100 gr sebze kullanılır. Onun için bu tip etliekmekler için bol deyimi kullanılırdı.

TİRİT

Her şehirde, yıllar boyunca damaklarda bıraktıkları lezzetle markalaşan işletmeler vardır. Menülerindeki tek yemekle özdeşleşmiş, kurulduğu yıllardan bugüne kadar kalitesinden ve lezzetinden ödün vermeden, lezzet deyince ilk akla gelen yerler olmayı sürdürürler. Bu işletmelerin ortak noktaları ise; malzeme seçiminde özenli davranmaları, katkı maddesi kullanmadan yemeklerini en sağlıklı şekilde sevgiyle pişirmeleri ve müşteri memnuniyetine önem vermeleridir. Konya'da da birçok lezzet noktası bulunuyor. Bunlardan birisi olan Tirit Konya'da tadabileceğiniz muhteşem lezzetlerden birisidir.

FIRIN KEBABI

Fırın kebabı, Konya'nın Merinos cinsi koyun veya kuzu etiyle yapılıyor. Fırın kebabında sadece ön kol ve kaburga etleri kullanılıyor. Büyük bakır leğenlere alınan etler taş fırın içinde meşe odunu ateşinde fırında pişiyor. Pişirme süresi etin cinsine göre 3 ila 7 saat arasında değişiyor. Bu kadar uzun sürede pişence sonuçta 3 kg etten yaklaşık 1 kg kebap elde ediliyor.

YAPRAK SARMA

Geleneksel Türk mutfağında yaprak ile yapılan pek çok sarma çeşidimiz mevcut olup bunların en meşhuru asma ve lahana yaprağı kullanılarak yapılan etli ve zeytinyağlı yaprak sarmasıdır. Günümüzde bazı yörelerde yaprak dolma diye yanlış telaffuz edilen, bir tencere yaprak sarmasını yapmak, sabahtan akşama kadar uğraşmayı gerektirdiği halde, o özenle hazırlanmış yaprak sarmasının tamamının yenmesi, masa başında oturduğunuzda 20-25 dakikadan fazla sürmez. Ancak o güzelim yaprak sarmasının insanın ağzında bıraktığı tat, zihninde uyandırdığı mutluluk hissi hiç bir şeye değişilmez. Sille mutfağının vazgeçilmezlerinden olan etli yaprak sarması daha ziyade ince manca yemek dediğimiz misafir yemeğinin kara habercisidir. Yemeğin sonundaki pilavın öncesinde sofraya konur ve yemeğin sonuna gelindiğini haber verir.

BAMYA ÇORBASI

Çorbalar Konya mutfağının değişmez giriş yemeğidir. Konya'da soğuk çorba türleri bulunmamaktadır. Orta asya'da kullanılan Bamya çorbası Konya'da günümüzde de çok tüketilen nefis bir çorbadır.

Web Tasarım & Yazılım | INVIVA